Dzień dyni w 3a

31 X klasa 3a obchodziła jedno z najzdrowszych jesiennych świąt – Dzień Dyni. To był doskonały moment, aby trzecioklasiści poznali, jak wartościowym warzywem jest dynia. Dowiedzieli się, że jest niezwykle wdzięczna i łatwa w uprawie, nawet w przydomowym ogródku warzywnym. W kuchni doskonale sprawdza się w postaci dania obiadowego, jak i deseru czego mogli doświadczyć próbując dyniowe dania przygotowane przez Olę i jej mamę – Małgorzatę Górczyńską. Była dyniowa zupa krem z pestkami słonecznika, babeczki dyniowe, dżem i pestki. Pycha. Możliwości dyni są tak szerokie, że nie wykorzystywanie jej w jesiennym menu jest niewybaczalnym błędem. Ponadto dynie mogą pięknie ozdobić dom zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, bo stanowią świetny materiał plastyczny. Trzecioklasiści i to wiedzą bo zajęli czołowe miejsca w konkursie plastycznym ogłoszonym przez Samorząd Uczniowski na „Najzabawniejszą dynię”. Takie zdolniachy.